Pages

Tuesday, March 8, 2011

kreatif sungguh mereka

Pada pagi ini aku telah masuk semula ke kelas 6 Rajin..Apabila aku masuk ke dalam kelas.. memang.. kelas sudah diam membisu.. ketua kelas memberi arahan Bangun!!!!!!! tapi aku memberhentikn ketua kelas kerana meja kerusi herot berot lantai kotor penuh dgn sampah.. lalu aku berkata.. jgn ucap selagi kelas sebegini rupa!.. lalu dgn pantas mereka membersihkn sampah dan meluruskan meja.. dan aku memberi arahan kepada ketua kelas.. 'apabila rakan2 kamu masih belum bersedia.. jgn mula ucap selamat pada cikgu'.. nnt dlu.. tggu rkn2 awak bersedia.. 

Semasa aku masuk ke dalam kelas, mereka sedang membaca melukis dan bermain dengan kertas.. aku x tau nk panggil ap.. poligami ke origami.. keliru! Ada yang minat melukis, membuat origami, bersembang dan ada juga yang minat membaca. Mereka sebenarnya mempunyai bakat tetapi.. mereka tidak mempunyai peluang untuk menunjukkan bakat mereka kerana mereka juga mempunyai sifat pemalu.. Aku tertarik dengan murid - murid yang leka membuat origami.. sungguh kratif.. bila sorang buat sume nak ikut.. siap koyak buku tulis lagi.. bile aku nmpk.. apa lagi.. mmg nk kena la... ha.. padan muke dgr ak punyer ceramah free.. x perlu bayar... Ak kagum dgn bakat mereka.. best tgok mereka wat bende nie.. walaupun kebanyakkan mereka ramai yg membuat kerja sendiri, tapi kelas masih boleh dikawal.. 

Borak punyer borak.. terbukak satu citer ade budak sorang nie bergaduh dpn sekolah semalam... 1 lwn 3.. die sorang2 pegi bantai 3 org lg.. hish! aku termenung dan berfikir.. tringat semula zaman sekolah betapa skema seluar dh nk sampai dada ... nk sentuh orang pun takut.. apatah lagi menyentap.. sbb ap jd mcm tue.. sbb mak aku cikgu kat skola rendah tmpt ak blajar... nk pijak semut pun tkut semut pijak semula... huh! dahsyat... sbb lg satu emak aku pasang spy dikalangan rakan2 ak.. silap sikit.. habis.. semuanya tinggal sejarah la jwbnye... Kembali kepada cerita asal.. aku ade terambik gambar2 yg boleh dijadikan lampiran untuk tatapan semua.. ingat! saya bukan seorang yg jiwang oke.. jiwang karat pon bukan oke...haha.. x de kene mengena oke... 

Ini model jet kertas


Ini pula katak kertas, mmg katak nie boleh lompat


Ini pula model burung kertas, mulutnya boleh gerak - gerak

Ini plak video cara bermain katak kertas dan burung kertas..

Sekian dari saya yg bukan jiwang!!!!.. 
1 katakata: